Çelişmeli Yargı Nedir?
Çelişmeli yargı, bir kişinin başka bir kişi üzerinde çelişen davranışlar içerdiğinde gerçekleşir. Bir kişinin gösterdiği davranışlar arasında çelişki olması, onun hakkında oluşturulan görüşlerle çeliştiği anlamına gelebilir. Çelişkiyi ortaya koyan insanların bağlı olduğu topluluk veya kültür, çelişkili yargıya karşı algılarını belirleyebilir. Çelişmeli yargı, kişinin kendi kendine veya başkalarına karşı tutumunun çatışmalı olmasına neden olabilir.
Çelişkili yargı, çoğu zaman toplumsal cinsiyet normlarının çelişkili olmasından kaynaklanır. Erkekler, kadınların özel olarak göstermiş olduğu tüm güzel davranışları göstermek için beklenirken, kadınlar çoğu zaman alçakgönüllü ve nazik olmaları beklenir. Erkeklerin göstermiş oldukları davranışların çoğu zaman cesur ve liderlik ile ilişkilendirildiği bir toplumda, kadınların liderlik göstermesi beklenmediği için çelişkili davranışlar göstermek zorunda kalabilirler.
Çelişmeli yargı, toplumsal cinsiyet normlarının dışında birçok toplumsal konumda da görülebilir. Bazı meslekler, belirli bir yaş grubunun özelliklerini sergilemesini beklerken, diğer yaş gruplarının bu özellikleri göstermesi çelişkili bir görüntü oluşturabilir. Aynı şekilde, çoğu zaman zenginlikle ilgili algılar da çelişkili olarak algılanabilir. Zenginlikle ilgili algılar, insanların kendilerini nasıl göstermesi gerektiği konusunda oluşturulan beklentilere göre değişiklik gösterebilir.
Çelişmeli Yargı, bir kişinin toplumsal cinsiyet normları, meslek, yaş veya zenginlik gibi toplumsal konumlarının kendisine zorladığı çelişkili davranışlara sahip olması olarak tanımlanabilir. Çelişkili davranışlar, kişinin kendi kendine veya başkalarına karşı tutumunda çatışmalara neden olabilir. Bu durum, kişilerin kendilerini güçsüz ve yalnız hissetmelerine, başarısızlıkla baş etmeyebilmelerine veya özgüvenlerini kaybetmelerine neden olabilir. Çelişmeli yargının en iyi yolu, her insanın kendini özgürce ifade etmesine izin vermek ve herkesin kendi farklılıklarını kabullenmesine yardımcı olmaktır.